Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Social- og sundhedshjælper sammen med en ældre kvinde i kørestol.

Social- og sundhedshjælper

Vil du fremme trivsel og sundhed og har du et stærkt omsorgsgen? Social- og sundhedshjælperen arbejder med at skabe den bedst mulige livskvalitet for den enkelte borger på plejecenter eller i hjemmeplejen.


Vil du gerne gøre en forskel i et andet menneskes liv hver eneste dag? Så er uddannelsen som SOSU-hjælper (SSH) måske noget for dig. Du bliver uddannet i professionel pleje og omsorg, så du kan indgå i et menneskes hverdag og hjælpe med de daglige opgaver, som borgeren ikke selv kan klare.

En vigtig del af uddannelsen er kommunikation og sundhedsfremme, som bidrager til at skabe livskvalitet både hos de mennesker du arbejder med og hos dig selv.

Uddannelsen som SOSU-hjælper

Uddannelsen (hovedforløbet) til social- og sundhedshjælper varer 1 år og 2 måneder og veksler mellem skoleperioder og oplæringsperioder. Eleven er normalt i skole i 17 uger og i oplæring 38 uger. Uddannelsen er delt op i 3 skoleperioder og 2 oplæringsperioder.

Det kræver ansættelse i en kommune, at kunne påbegynde uddannelsen, derfor skal du søge om optagelse direkte hos en arbejdsgiver. For at komme ind på uddannelsen skal du have gennemført grundforløb 2, som tager 20 uger. Det kan du tage enten i Nykøbing F., Nakskov eller Vordingborg. Find det grundforløb der passer til dig.

På uddannelsen arbejder du blandt andet med disse fag

  • Social- og sundhedshjælperens rolle
  • Mødet med borgeren
  • Personlig hjælp, omsorg og pleje
  • Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering

Du skal til prøve i et af ovennævnte fag samt en afsluttende prøve.

Oplæring

Oplæringsperioderne foregår på plejecenter og i hjemmeplejen. Du kommer i oplæring i den kommune, du ansættes i. Du skal opnå målene foroplæring for at gennemføre uddannelsen.

Optagelseskrav

For at søge ind på hovedforløbet til social- og sundhedshjælper skal du have bestået Grundforløb 2 og ansættes som elev hos Guldborgsund, Lolland eller Vordingborg kommune.

Du kan se hvornår de søger nye elever her:

Lolland Kommune ›

Guldborgsund Kommune ›  

Vordingborg Kommune › 


Muligheder med uddannelsen som SOSU-hjælper

Efter social- og sundhedshjælperuddannelsen kan du arbejde som SOSU-hjælper i hjemmeplejen eller på et ældrecenter i en kommune.

Der er desuden mulighed for mange forskellige efteruddannelseskurser.

Ønsker du at videreuddanne dig efter SOSU-uddannelsen?

Som færdiguddannet SOSU-hjælper kan du søge om optagelse på social- og sundhedsassistentuddannelsen. Der vil være en afkortning af uddannelsen med udgangspunkt i din viden og erfaring fra social- og sundhedshjælperuddannelsen. Hvor meget din uddannelse afkortes afgøres når du har søgt om optagelse. Er du i tvivl så kontakt en af vores uddannelseskonsulenter om vejledning.

Kvinde sidder på en bænk og tænker.

Hvad er forskellen på en SOSU-hjælper og en SOSU-assistent?

Går du og undrer dig over hvad forskellen er på en SOSU-hjælper og en SOSU-assistent? Eller forestiller du dig, at det er én og samme uddannelse? 

Mød Ronni som er social- og sundhedshjælperelev


Camilla Gedsted Andersen

Uddannelseskonsulent

Tre unge elever sidder i gruppearbejde og kigger sammen på en computer.

Grundforløb 1 og 2

For at tage en uddannelse som SOSU-assistent, SOSU-hjælper eller pædagogisk assistent skal du først igennem et grundforløb i Nykøbing F., Nakskov eller Vordingborg.

En spareko med 'I love you' skrevet på siden

Økonomi under uddannelse

Er du i tvivl om du har råd til uddannelse?

Social- og sundhedshjælper sammen med en ældre kvinde i kørestol.

Se hvornår næste hold starter