Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Tre kursister sidder i lænestolene på et bibliotek og griner til hinanden.

Foto: Randi Kofoed Jørgensen

Vejen til SOSU

Et kursusforløb for dig der er ny i Danmark eller som gerne vil blive bedre til dansk. Bliv godt klædt på til uddannelsesstart med et dansk sprogboost og introduktion til SOSU-faget


Kunne du tænke dig at uddanne dig inden for det sundhedsfaglige område med henblik på arbejde med mennesker? Næste hold starter til januar 2023.

Vejen til SOSU klæder dig godt på til at tage en SOSU-uddannelse. Du får mulighed for at styrke dit danske sprog under forløbet og du får en introduktion til SOSU-arbejdet i teori og praksis.

Det er Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Vordingborg Kommune, der står bag dette tilbud og tilbyder dig løn under hele forløbet. Du bliver ansat af kommunen som ufaglært og modtager 21.195,00 kr. (plus evt. tillæg) om måneden.

Forløbet veksler mellem perioder med undervisning på SOSU-skolen i Nykøbing Falster og arbejde i praksis, hvor du vil komme ud og prøve faget af på en af kommunernes arbejdspladser. 

Hvis du er interesseret i at høre mere, kan du tilmelde dig et informationsmøde nedenfor. Du kan også se hvilke kriterier, du skal opfylde for at komme i betragtning til Vejen til SOSU nedenfor under overskriften "Dine kompetencer og interesser".

Du skal enten søge i Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune eller i Vordingborg Kommune.

I alle tre kommuner kan du blive tilbudt en fast stilling på 37 timer eller efter aftale.

Ved 37 timer, ligger din månedlige løn på 21.274,00 kr. (plus evt. tillæg).

Næste kursusforløb starter i januar 2023. 

Hvis du vil søge om optagelse på Vejen til SOSU

Søg hos Guldborgsund Kommune

Søg hos Vordingborg Kommune

Søg hos Lolland Kommune

Følg også med på kommunernes hjemmesider, jobportalerne og sociale medier.

 

Vi vil gerne sikre os at du får en god start på SOSU. Derfor er der en række betingelser, der skal være opfyldt, for at du kan starte på forløbet.*

 • Du skal først og fremmest have interesse i at arbejde med mennesker.
 • Du skal kunne tale, læse og forstå dansk og have bestået minimum Danskprøve 2 eller tilsvarende.
 • Du skal have et matematikniveau svarende til 9. klasse i Danmark.
 • Det vil være en fordel, hvis du har taget en uddannelse i dit hjemland. Skriv i din ansøgning hvilken uddannelse du har.
 • Du skal have en gældende opholdstilladelse.
 • Du skal kunne fremvise en ren straffeattest.

Opfylder du disse betingelser, skal du sende en ansøgning til Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune eller Vordingborg Kommune, som vil indkalde til samtaler og ansætte kursisterne på holdet.

Hvis du ikke opfylder ovenstående betingelser i dag, er du meget velkommen til at ringe og tale med vores kursuskonsulent Sabrina Pansa om dine muligheder for at nå hertil.

Kursusforløbet varer ca. ½ år og veksler mellem undervisning på SOSU-skolen i Nykøbing Falster og praktisk arbejde i kommunen, hvor du er ansat.

Du vil styrke dit danske sprog undervejs og få et godt indblik i SOSU-faget og arbejdskulturen.

På forløbet vil du komme omkring:

 • Det danske sundhedssystem og ældre
 • Rehabilitering
 • Omsorg og pleje
 • Sygdomsforståelse
 • Ældre og det meningsfulde liv
 • Velfærdsteknologi
 • Intensiv dansk som andet sprog

Vi vil gøre vores bedste for at klæde dig godt på til det videre uddannelsesforløb.

Er du klar til uddannelsesstart efter Vejen til SOSU, kan du vælge at uddanne dig til social- og sundhedshjælper (SSH) eller social- og sundhedsassistent (SSA).

Forløbet Vejen til SOSU startede som et pilotprojekt under navnet "Vejen til SOSU for herboende østeuropæere" i et samarbejde mellem SOSU Nykøbing Falster, Lolland Kommune og Vordingborg Kommune tilbage i 2020.

Det første hold på Vejen til SOSU startede i efteråret 2021. Da der var god søgning til forløbet også fra tilflyttere fra andre lande end de østeuropæiske, besluttede samarbejdspartnerne at arbejde videre med, at alle der er nye i Danmark fra alle lande, som har bestået Danskprøve 2 (eller tilsvarende), kan søge ind på Vejen til SOSU.

Da målet med projektet er at uddanne flere kvalificerede medarbejdere som Social- og sundhedsassistenter, er der et krav om et solidt uddannelsesgrundlag, for at kursisten kan følge med på kursusforløbet. Derfor skal man have bestået prøve i Dansk 2 som minimum (eller det der svarer til samme niveau eller højere). Det vil være en fordel, hvis du har taget en uddannelse i dit hjemland eller i Danmark.

Da rekrutteringen til andet hold på Vejen til SOSU blev sat i gang, sluttede Guldborgsund Kommune sig også til samarbejdet, så der nu er tre kommuner med i samarbejdet.

Bliv inspireret

Hør mere på et infomøde i efteråret 2022

På infomødet kan du møde arbejdsgivere fra Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Vordingborg Kommune, som vil fortælle om det at arbejde i ældreplejen. Du vil også møde deltagere, der går på Vejen til SOSU i dag og du kan høre om, hvad de synes om det. Derudover kan du få uddannelsesvejledning fra SOSU-skolens uddannelseskonsulent.
Et klasselokale fuld af lyttende, voksne elever.

Læs alle Vejen til SOSU-portrætterne

Læs historierne om hvordan Monika tog springet og Elena udfordrede sig selv, da de valgte en SOSU-uddannelse.

Lolland Kommunes logo
Vordingborg Kommunes logo
Guldborgsund Kommunes logo
Et klasselokale fuld af lyttende, voksne elever.

Læs alle Vejen til SOSU-portrætterne

Læs historierne om hvordan Monika tog springet og Elena udfordrede sig selv, da de valgte en SOSU-uddannelse.

Renata fra Polen

Med erfaringer fra mange forskellige job er Renata landet godt i SOSU-faget

Renata er fuld af ressourcer og gåpåmod. Der skal ske noget. I sit arbejdsliv har hun prøvet sig selv af og føler nu, at hun med Vejen til SOSU er landet i det fag hun brænder for.

Sven fra Belgien

Om det er til lufts eller til lands - Sven elsker at arbejde med mennesker

I 25 år rejste Sven rundt i verden som steward på flyrejser. En dag landede han i København og her fandt han sit livs kærlighed. Nu har Sven skippet rejserne til fordel for et liv på landjorden og er flyttet til Horslunde på Vestlolland.