Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Bjørk Arvidsen er en ung kvinde, der kigger smilende ind i kameraet. Hun har sort tøj på og et hvidt, strikket tørklæde tæt om halsen.

Foto: Birgitte Grønning.

18-årige Bjørk dropper universitetet. SOSU giver mere mening for hende

Da studenterhuen blev sat på Bjørk Arvidsens hoved, var hun sikker på, at næste skridt var et universitetsstudie i København. Men sådan gik det ikke.


- Det var sådan, mange af mine venner gjorde. Det lå ligesom i kortene, at det var den eneste naturlige vej, fortæller 18-årige Bjørk, som flyttede til hovedstaden og begyndte på de forberedende kurser, der var vejen ind på universitetet.

Men hun var ikke glad. Skoleformen lignede for meget, det hun lige havde sluttet på HF. Og hun savnede sin familie hjemme i Præstø.

- Jeg var ked af det, for studiet gav mig ikke det, jeg havde håbet på. Jeg tog i stedet et sabatår, rykkede tilbage i nærheden af min familie og fik et job som ufaglært på et plejehjem. Det var der flere af mine gymnasieveninder, der også gjorde i deres sabatår, og jeg tænkte lige som dem kun på jobbet som noget midlertidigt, mens jeg fandt ud af, hvad jeg ville videre med. Jeg var fuld af fordomme, da jeg mødte op til min første vagt. 

Men da Bjørk selv stod i en ældre borgers hjem, åbnede sig en ny verden for hende.

- Arbejdet i ældreplejen er så meget mere, end jeg havde forestillet mig. Jeg er helt høj over den forskel, jeg kan gøre for en borger. At det er mig, der kan få et smil frem på deres læber, når jeg kommer og vækker dem om morgenen, fortæller Bjørk, som arbejder som udekørende hjemmehjælper i Vordingborg Kommunes ældrepleje.

Nye planer for fremtiden

Jobbet gav hurtigt så meget mening for den 18-årige, at hun sadlede om i sine uddannelsesplaner og begyndte på SOSU-uddannelsen på SOSU Nykøbing Falsters afdeling i Vordingborg. Jobbet i ældreplejen har hun beholdt på vikarbasis, og på den måde, prøver Bjørk de ting af, hun lærer i løbet af ugen i klasselokalet, når hun har en weekendvagt ude i ”det virkelige liv”.

- Denne uddannelse giver så meget mere mening for mig. Jeg får udvidet mit kendskab til mennesker hver dag, og jeg føler, at jeg kan bruge, det jeg lærer, i alle mulige relationer i mit liv. Det er så fedt at uddanne mig i mennesket, der står foran mig. For mig virker det ærligt talt mere relevant end at vide en masse om for eksempel Anden Verdenskrig.

Bjørk møder ofte de samme fordomme, hun tidligere selv havde om SOSU-uddannelsen og -branchen. Så hun påtager sig lejlighedsvis opgaven som ”SOSU-ambassadør” i forsøget på at oplyse sine jævnaldrende.

- Det er jo bare fordi, de er uvidende – ligesom jeg selv var. De ved ikke, hvilken glæde, det giver, at hjælpe og kende de ældre borgere, som giver så meget tilbage til mig, når vi mødes. Det prøver jeg at fortælle til mine venner. Det er ikke altid, det virker, men så børster jeg deres fordomme af. For jeg er megaglad for mit valg, fastslår Bjørk Arvidsen.

Af journalist Birgitte Grønning.

Fire voksne elever foran demonstrationsstuen på Uddannelsescenter Vordingborg

Start din SOSU-uddannelse i Vordingborg

SOSU-skolens afdeling i Vordingborg ligger sammen med VUC Storstrøm lige ved banegården og ved siden af 10. klassecenteret. Her kan du tage Grundforløb 1 og Grundforløb 2 mod social- og sundhedsuddannelserne.

Billede af elever der laver gruppearbejde.

Hvem er eleverne på SOSU-skolen?

Kender du nogen der går på SOSU-skolen? Eller er du i tvivl om hvem du kan møde på skolen? Mød nogle af de seje elever og læs deres historie om, hvorfor de har valgt en SOSU-uddannelse og hvordan deres rejse har været derhen.