Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Nogle voksne elever sidder bag skoleborde og kigger frem imens de lytter.

SOSU-succes i Nakskov

Den nye SOSU-hjælperuddannelse i Nakskov er kommet godt fra land med et flot optag. 24 ud af de 28 elever, der i sidste uge startede på grundforløb 2 på SOSU-skolens afdeling på Campus Nakskov, ønsker at tage uddannelsen til SOSU-hjælper i byen.


16. august 2023

I foråret besluttede SOSU Nykøbing Falster og Lolland Kommune at udbyde muligheden for at tage hele uddannelsen til SOSU-hjælper på Campus Nakskov. Håbet er, at det på sigt vil resultere i flere medarbejdere til kommunens ældrepleje.

Nu, hvor det er blevet muligt at tage hele uddannelsen til SOSU-hjælper på Vestlolland, ser det det ud til, at flere vælger den til.

Transporttid og brancheskift

For nogle af eleverne er det vigtigt, at de kan tage uddannelsen i Nakskov, så de ikke skal bruge så meget tid på transport. Især for eleverne med børn, der skal afleveres i dagtilbud eller skole, er det vigtigt.

- Jeg har børn både i børnehave, skole og vuggestue, så for mig er det vigtigt, at jeg kan tage uddannelsen tæt på, hvor jeg bor. Så skal vi ikke så tidligt op om morgenen, fortæller Cecilie Louise Feldt Hansen, som er 28 år.

Eleverne på holdet er lige fra 17 til 57 år, og de har meget forskellige motivationer for at vælge uddannelsen. Nogle har ingen erhvervserfaring, mens andre har arbejdet mange år i en helt anden branche, inden de nu skifter kurs i livet. Og så er der dem, der kommer fra ufaglært arbejde i plejesektoren. Fælles for dem alle er, at de brændende ønsker sig at arbejde med mennesker.

- Jeg tager uddannelsen, fordi jeg gerne vil have mere faglighed. Jeg har arbejdet ufaglært i hjemmeplejen i lidt over et år. Det var afgørende for mig, at jeg kunne tage uddannelsen i Nakskov, så jeg ikke skal bruge så meget tid på transport, fortæller Jeanette Refer Rasmussen, som er 47 år og kommer fra Stokkemarke.

Lolland Kommune bakker op

Lolland Kommune har i alt ansat 17 af eleverne til uddannelsen til SOSU-hjælper, som alle starter på hovedforløbet i januar 2024 i Nakskov. De elever, som endnu ikke har uddannelsesaftale med kommunen, skal søge om en elevplads, før de kan starte på hovedforløbet.

- Vi er glade for, at der allerede er så mange, som er interesserede i at tage uddannelsen til SOSU-hjælper i Nakskov. Det bekræfter vores idé om, at der er mulighed for lokalt at tiltrække flere til SOSU-faget, når den geografiske afstand til uddannelsen er mindre. Det styrker samtidig vores forhåbninger om og tro på, at det nye uddannelsestilbud kan medvirke til, at vi får flere medarbejdere til ældreområdet. I Lolland Kommune bakker vi derfor også op om initiativet ved at ansætte et stort antal elever på uddannelsesaftale under hele uddannelsen, fortæller Marie-Louise Brehm Nielsen, som er formand for Ældre-, Omsorgs- og Sundhedsudvalget i Lolland Kommune.

Direktør for SOSU-skolen, Steen Frederiksen, er også godt tilfreds med det store antal nye elever.

- Vi er meget begejstrede for den medvind vores nye uddannelsestilbud i Nakskov har fået og for Lolland Kommunes stærke opbakning. Vi glæder os over, at vi har etableret et rigtig stærkt og dygtigt underviserteam, og at vi har et godt samarbejde med de andre uddannelsesinstitutioner på Campus Nakskov - ikke mindst VUC Storstrøm, som vi har bofællesskab med, fortæller han.

Kvinde sidder på en bænk og tænker.

Hvad er forskellen på en SOSU-hjælper og en SOSU-assistent?

Går du og undrer dig over hvad forskellen er på en SOSU-hjælper og en SOSU-assistent? Eller forestiller du dig, at det er én og samme uddannelse? 

Social- og sundhedshjælper sammen med en ældre kvinde i kørestol.

Social- og sundhedshjælper

Vil du fremme trivsel og sundhed og har du et stærkt omsorgsgen? Social- og sundhedshjælperen arbejder med at skabe den bedst mulige livskvalitet for den enkelte borger i hjemmeplejen eller på plejecentre. Tag uddannelsen i Nykøbing F. eller Nakskov.