Medicinen er vigtig, men det er også vigtigt, at Else oplever, at hun har sin selvbestemmelse intakt, selv om hun har fået en demenssygdom og er blevet afhængig af andres hjælp og støtte i hverdagen.
Fagligheden, der knytter sig til at tage godt hånd om demente medmennesker, er fast pensum på sosu-uddannelserne på SOSU Nykøbing Falster. En af de svære discipliner er at finde balancen mellem magtanvendelse og selvbestemmelse.
I dag er underviser Julie Edvardsen Vejsgaard ved at anskueliggøre netop den del af sosu-faget for et hold social- og sundhedshjælper-elever.
- Målet er altid at undgå magtanvendelse og ikke at overtræde borgernes grænser. Midlet er at danne en god relation og tage den tid, det tager at finde hinanden. Det kan for eksempel være via musik og sang, hvis borgerne er glad for det. Måske er der brug for at gå og komme igen til et andet forsøg lidt senere. Det kan tage fem minutter eller fem timer at motivere en dement borger som Else til at tage sin medicin, forklarer Julie Edvardsen Vejsgaard.
Når sosu-eleverne skal øve sig på skolen, sker det indimellem med god hjælp fra Julies kolleger, der stiller op som figuranter i øvelsesstuen på SOSU Nykøbing Falster.
Så i dag hedder demente Else i virkeligheden Anne André og er en helt frisk og rask kollega. Anne har et professionelt kendskab til demens, som hun bruger i undervisningen, når hun spiller rollen som Else, der har glemt alt om ”Emma Gad” og giver sosu-eleven kamp til stregen.
Målet med at give elevene figuranter at øve sig på i undervisningen er at udfordre dem maksimalt og forberede dem bedst muligt på den virkelighed, der venter eleverne i praksis.
- Else og alle andre med demens vil gerne bestemme selv, og de har ret til deres autonomi. Det skal eleverne være klar til at navigere i. Figuranterne tilfører undervisningen uforudsigelighed, og eleverne kommer i den grad ud af deres komfortzone. De er typisk mega trætte, når undervisningen er slut, fortæller Julie Edvardsen Vejsgaard.
Fakta om demens
Demens er en tilstand, hvor hjernens mentale funktioner er svækket. Demens er således ikke en specifik sygdom, idet mange forskellige sygdomme kan medføre demens. Risikoen for at få demens stiger med alderen, men demens skyldes sygdom og ikke alderdom.
Alzheimers sygdom er den hyppigste årsag til demens, mens vaskulær demens (også kaldet kredsløbsbetinget demens) er den næst hyppigste årsag. Mulighederne for behandling afhænger af, hvilken sygdom der er årsag til demens.
I Danmark er der cirka 87.000 mennesker på 65 år eller derover, der har demens. Forekomsten stiger med alderen. I aldersgruppen 65-69 år har under 1 procent demens, mens det hos ældre over 85 år cirka 11 procent.
Kilde: sundhed.dk