De fire kvinder var nervøse og usikre på cirka det hele den første dag.
- Kan jeg klare det her? buldrede rundt i tankerne på dem, mens de fandt deres pladser i klasselokalet.
Rumyana, Eva, Petronela-Madalina og Renata trådte ind på SOSU Nykøbing Falster i september 2021 med fugtige håndflader. Men også med en stor nysgerrighed på kurset ”Vejen til SOSU”, som de fire kvinder fra Østeuropa havde tilmeldt sig.
I løbet af de næste seks måneder skulle de snuse til SOSU-faget og arbejde med deres danske sprog for - forhåbentlig - at blive klar til at tage uddannelsen til social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent. Et mål, der krævede, at de blev bedre til dansk både i skrift og tale. Og at de på deres nye sprog kunne tilegne sig faglig viden og omsætte den til gavn for borgere primært i ældreplejen.
Forleden modtog de fire kvinder deres eksamensbeviser med taler, klapsalver og velfortjente lykønskninger. Uddannelsen til social- og sundhedsassistent er i hus efter knap fire års skole og oplæring.
Dermed blev de fire de første, der er gået hele vejen fra ”Vejen til SOSU” til SOSU-assistenter.
Væk er usikkerheden og de fugtige håndflader. 47-årige Rumyana Chekurova fra Bulgarien, 35-årige Eva Bács fra Ungarn, 28-årige Petronela-Madalina Rozmalin fra Rumænien og 37-årige Renata Maria Kozlowska fra Polen er faglærte og i job i Lolland og Vordingborg kommuner, hvor de er med til at gøre en forskel i ældreplejen.
SOSU Nykøbing Falster har mange elever med udenlandsk baggrund, og ikke alle begynder deres uddannelse på ”Vejen til SOSU”, men det er her, der er en ekstra hjælpende hånd at hente for udlændinge med et mål om uddannelse og job i sundhedssektoren.
Petronela-Madalina Rozmalin husker tilbage på den første tid på skolen, som for hende hurtigt vendte fra nervøsitet til en følelse af at være landet det rigtige sted.
- Vi blev med det samme venner og gode kolleger, for vi var alle i samme båd. Der kom hurtigt en ånd af gensidig støtte, solidaritet og motivation, som vi har bevaret hele vejen igennem uddannelsen. Os fra ”Vejen til SOSU” har altid hinandens ryg, fortæller Petronela-Madalina.
Renata Maria Kozlowska husker tilbage på undervisernes bidrag til en tryg stemning i klasselokalet.
- Vi mødets om morgenen med fællessang, guitar og kaffe. Det styrker relationerne og giver en humørfyldt indgang til dansk kultur fra morgenstunden. Det gode humør på holdet gav et godt fundament for at lære dansk grammatik og SOSU-fagsprog, som var svært i begyndelsen. Det hjælper meget, når man er omgivet af godt humør og en hjælpsom tilgang. Det hele styrker selvtilliden, så man begynder at tænke ”Jeg kan godt det her”, fastslår Renata Maria Kozlowska.
- Ja, vi blev rigtig kloge, imens vi havde det godt med hinanden. Det kunne tydeligt mærkes, at vi havde et fagligt forspring, da vi begyndte på grundforløbet. Det var rart, husker Rumyana Chekurova, og Eva Bács supplerer:
- Nu hvor vi er færdige og forlader skolen, skal vi jo i hver sin retning i hverdagen. Vi får en travl hverdag med job i forskellige kommuner. Men vi kommer ikke til at glemme hinanden. Vi har fået en ny familie på ”Vejen til SOSU”, og det er et fællesskab, vi holder godt fast i.
”Vejen til SOSU” har siden det første hold i 2021 gennemført seks andre hold, og et ottende er på vej i foråret 2026. På det første hold var det hovedsageligt elever fra Østeuropa med ansættelsesaftaler i Lolland og Vordingborg kommuner, der tog plads. Siden er Guldborgsund Kommune også kommet med, og eleverne kommer nu fra hele verden.
I september 2021 havde Rumyana, Eva, Petronela-Madalina og Renata 16 klassekammerater. 18 af de 20 gennemførte, fem af disse tog efterfølgende en social- og sundhedshjælperuddannelse, og fire andre er altså nu gået hele vejen på SOSU Nykøbing Falster og har færdiggjort social- og sundhedsassistent-uddannelsen.
I alt er 154 elever siden 2021 begyndt på ”Vejen til SOSU”, og gennemførselsprocenten er generelt stigende.
Om ”Vejen til SOSU”
”Vejen til SOSU” er et kursusforløb for dig, der er ny i Danmark eller som gerne vil blive bedre til dansk. Her bliver du godt klædt på til uddannelsesstart med et dansk sprogboost og introduktion til SOSU-faget.
Vil du uddanne dig inden for det sundhedsfaglige område og arbejde med mennesker? Næste hold starter 7. april 2026.
Det er Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Vordingborg Kommune, der står bag dette tilbud, og kommunerne tilbyder dig løn under hele forløbet. Du bliver ansat af kommunen som ufaglært og modtager det beløb, der svarer til en voksenelevløn pr. måned.
Forløbet veksler mellem perioder med undervisning på SOSU-skolen i Nykøbing Falster og arbejde i praksis, hvor du vil prøve faget af på en af kommunernes arbejdspladser.
Hvis du er interesseret i at høre mere, kan du tilmelde dig et informationsmøde her: Læs mere om Vejen til SOSU