Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Overlægen og SOSU’erne er på hold sammen,

når et barn skal sikkert til verden


Gynækologisk overlæge Wael Rajeh El Youssef – i folkemunde kaldet Youssef – tager kursister på ”Vejen til SOSU” med på en rejse gennem det danske sundhedssystem.

Han kom for næsten 30 år siden med sin libanesiske baggrund og deler sine erfaringer, spændende oplevelser og gode råd med de flersprogede, der nu skal til begynde på deres rejse ind i sundhedsjob i Danmark.

”Vejen til SOSU” er en klasse af flersprogede, der står ved begyndelsen af vejen til uddannelse og job i det danske sundhedssystem. Overlægen Youssef har været på rejsen i næsten 30 år og deler gavmildt ud af sin viden og erfaring.

Han har sat sin eftermiddag af til at fortælle med humor og vid. Blandt de vigtigste af overlægens budskaber er holdånden på hans afdeling på Nykøbing F. Sygehus, som fornylig har skiftet navn til Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F.

- På afdelingen har vi alle forskellige roller. SOSU-assistenten, sygplejersken, lægen og overlægen. Og vi er alle vigtige team-medlemmer. Vi er som en familie, der arbejder sammen for det bedste resultat, nemlig at hjælpe et sundt og raskt barn til verden. Det er et stort og ansvarsfuldt job. Jeg får meget ofte mine vigtigste informationer fra en af SOSU-assistenterne på afdelingen, fordi de tilbringer mere tid med patienterne, end jeg gør. De er tæt på og observerer forandringer i patientens helbred, der kan være helt afgørende for behandlingen. Så ringer de efter mig, og jeg kommer løbende, hvis det viser sig at være akut, fortæller Youssef, der har arbejdet på sygehuset siden 1996.

Han begyndte som ung læge med at få tilbudt én måneds ansættelse. Så én til. Så to. Så tre.

- Det var lidt frustrerende, og jeg tænkte på, om jeg ville nå at få et fast job, inden jeg skal på pension, griner Youssef, som også nåede at overveje at søge videre til USA, hvor han har familie.

Men han tog de korte ansættelser, bed sig fast, og så kom det faste job på det lille sygehus i provinsen, som han holder af. Youssef er for længst blevet en institution, som en stor del af de fødende kvinder på Lolland-Falster har mødt og husker for hans faglige dygtighed.

Kursisterne på ”Vejen til SOSO” kommer fra det meste af verden, og de deler dermed et af Youssefs vilkår: at træde ind i det danske sundhedssystem med dansk som andetsprog. Med det vilkår kan følge fordomme. For er man nu også en dygtig læge eller SOSU-assistent, når man ikke taler perfekt dansk?

- Jeg har ikke oplevet problemer med fordomme, selv om jeg stadig ikke taler perfekt dansk. Jeg lever efter det princip, at jeg altid viser tolerance over for andres kultur, og jeg oplever, at det er gensidigt. Når jeg møder andre med respekt, venlighed og uden afstandstagen, får jeg det samme igen. Vi skal ikke være bange for det, vi ikke kender, fastslår Youssef.

 

Om ”Vejen til SOSU”

Det er Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Vordingborg Kommune, der står bag ”Vejen til SOSU”, og kurset på SOSU Nykøbing Falster inkluderer en ansættelse med løn under hele forløbet. Kursisterne bliver ansat af kommunen som ufaglært og aflønnes med et beløb, der svarer til en voksenelevløn.

Forløbet, der varer seks måneder, veksler mellem perioder med undervisning på SOSU-skolen i Nykøbing Falster og arbejde i praksis, hvor eleverne prøver faget af på en af kommunernes arbejdspladser. 

Kursisterne ansættes efter en personlig samtale med kommunerne. Kravet er, at ansøgeren skal have opholdstilladelse og have bestået Dansk Uddannelse 2 eller 3. Hvis eleven taler godt nok dansk, kan de optages, selvom de mangler et modul eller to på sprogskolen. 

”Vejen til SOSU” har siden det første hold i 2021 gennemført syv hold, og et ottende er på vej i foråret 2026.

Fotos: Jan Zepelin Petersen

En social- og sundhedsassistentelev hjælper en patient med at lokalisere hvor ondt hun har ved at tale med hende ud fra en smerteskala.

Social- og sundhedsassistent

Vil du arbejde med professionel omsorg og pleje i en omskiftelig hverdag på sygehuse, i psykiatrien, på plejecentre, på institutioner eller i hjemmeplejen?

START 31. JULI 2025

Elever står og samtaler om en model af kroppen.

Praktisk læring - du lærer med hjerne, hjerte og hænder

Om du elsker at læse dig til viden eller om du hellere vil lære med kroppen ved at prøve teori af i praksis, så er der alle muligheder for det i undervisningen.

En unge kvinde står og tænker med hånden på hagen imens hun kigger op i luften.

Hvad er forskellen?

SOSU-assistent eller hjælper? Pædagogisk assistent eller pædagog? Sygeplejerske eller SOSU-assistent? Der er så mange valgmuligheder. Bliv klogere på hvad forskellen er på uddannelserne.