Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Casper Eriksen, 29 år.

Foto: Randi Kofoed Jørgensen

Drømme og motion fik mig i gang
med en uddannelse

Casper Eriksen er lige startet på hovedforløbet til social- og sundhedsassistentuddannelsen. Rejsen hertil har været lang, men nu har han endelig fundet sin vej i livet; han vil arbejde med mennesker.


7. februar 2023

"Nu skal det s.... være. Jeg er 29 år og det er på tide, at jeg kommer videre med mit liv." Sådan siger Casper under det interview jeg laver med ham, imens han kigger ud i rummet som for at skue mod fremtiden...

Jeg møder Casper på gangen på SOSU-skolen, hvor han var på vej ind til sine kammerater på SSA-hovedforløbet, der lige er startet for et par uger siden. Han er lidt genert, men siger alligevel ja, da jeg spørger om ikke jeg må interviewe ham.

Casper har nemlig en historie at fortælle. Om hvordan han har rykket sig på ganske kort tid, om sundhed og selvudvikling og om hvordan han fandt modet til at starte på SOSU-uddannelsen.

Jeg spørger ham om, hvordan det kan være, at det lige var SOSU han valgte. "Jamen, det er fordi, jeg gerne vil arbejde med mennesker. Der er så mange fordomme om SOSU, men jeg er ligeglad med hvad andre siger. Det her det er MIN rejse. Men jeg tænker da nogle gange på om jeg hører til her, for det er jo mest kvinder, der tager den her uddannelse. Men jeg tror også på, at det kan udvikle mig i den retning jeg gerne vil," fortæller han. 

Det der med selvudvikling er meget vigtigt for Casper, finder jeg hurtigt ud af. Han har nemlig været ud på en længere rejse for at nå hertil.

"Det startede egentlig med, at jeg begyndte at løbe ude i naturen for et par år siden. Jeg har ikke rigtig lavet noget siden folkeskolen - i hvert fald ikke noget jeg har taget seriøst nok til, at det blev til noget. Grunden til det er nok, at jeg blev mobbet massivt i folkeskolen. Og så er jeg meget introvert. Jeg har bøvlet en del med lavt selvværd og social angst, som har gjort, at jeg ikke rigtig er kommet videre.

Men så begyndte jeg at gå op i sundhed og motion. Det er det bedste jeg kunne have gjort, for jeg har udviklet mig rigtig meget. Jeg har fået mere selvværd og tør mere nu end jeg gjorde tidligere. Det der med at komme ud i naturen, det lader mig op, så jeg også har energi til at møde andre mennesker og være social," fortæller Casper. 

I de 5 minutter vi taler sammen, står munden næsten ikke stille på ham. Selvom Casper betegner sig selv som introvert, så virker han enormt åben her i samtalen, hvor vi kun er os to. Det er tydeligt, at han er på en mission og målrettet går efter en lys fremtid.

Imens Casper har gået på Grundforløb 2 på SOSU-skolen, har han rykket sig i en grad, som han kan være virkelig stolt af. Han har opdaget, at han er god til mennesker, og fordi han er introvert, er han også er trænet i at aflæse de mennesker, der er omkring ham og stemningen i et rum, fortæller han. Han udstråler tydeligt, at han har fundet sin rette hylde og derfor nu har motivationen for at tage en uddannelse.

"SOSU-skolen er bare et godt sted at være, for her bliver alle slags mennesker taget imod. Også selvom man har udfordringer, så sørger underviserne for at det ikke bliver for svært at være her. Jeg har egentlig taget Grundforløb 2 til lastbilchauffør på et tidspunkt, men der var bare ikke udfordring i det - eller fremtid. På SOSU kan jeg mærke, at jeg udvikler mig personligt og det har jeg brug for. Nu mangler jeg kun at smide cigaretterne," siger han med et skævt smil.

Jeg spørger ham hvordan det så er, når han skal ud og arbejde med patienter eller ældre mennesker. Han svarer, at han har meget mere ro omkring det nu og nyder at tale med ældre mennesker, fordi der er anden ro hos dem og de er imødekommende.

"For nogle år siden var jeg ude i praktik igennem Jobcenteret på et plejecenter, men dengang var jeg slet ikke klar til det. Så det blev ikke en god oplevelse. Men nu går det meget bedre og jeg glæder mig vildt til vi skal i praktik om et par uger. Jeg er nemlig ret skoletræt, så nu vil jeg gerne snart have faget i fingrene. Det er også fordelen ved SOSU-skolen - vi prøver tingene med hænderne og skal ikke kun læse om det i en bog. Jeg forstår det ikke rigtig, hvis jeg kun skal læse om det. Jeg bliver nødt til at prøve det også," fortæller Casper.

Held og lykke, Casper. Jeg krydser så meget fingre for, at dine drømme går i opfyldelse. Du er godt på vej.

En social- og sundhedsassistentelev hjælper en patient med at lokalisere hvor ondt hun har ved at tale med hende ud fra en smerteskala.

Social- og sundhedsassistent

Vil du arbejde med professionel omsorg og pleje i en omskiftelig hverdag? Social- og sundhedsassistenten (SSA) tager sig af samfundets ældre, svage og syge på sygehuse, i psykiatrien, på plejecentre, på institutioner eller i hjemmeplejen.

Et vejskilt hvor der på engelsk står Choice og en pil der peger i hver sin retning.

Vejledning

Du har forskellige muligheder for at få hjælp og støtte til at komme ind på og gennemføre din uddannelse.