Social- og sundheds-assistent
Har du et godt overblik og tør du tage ansvar?
Foto: Birgitte Grønning
Kaffen summer i termokanderne, og der er to slags hjemmebagte småkager i dåsen, som går rundt. Det er tirsdag eftermiddag, og ni elever på SOSU Nykøbing Falster har bænket sig i et hjørne af biblioteket. De har alle slået op på mikroorganismer i lærebogen om naturfag. Nu skal de have styr på alt, hvad der er værd at vide om bakteriers levevilkår – én gang for alle.
Ved tavlen står Lone Hansen, og det er hendes lektiecafé, der har fulde huse hver tirsdag og torsdag eftermiddag. Her tygger Lone stoffet igennem sammen med eleverne på en måde, så aha-oplevelserne indfinder sig igen og igen som små lettede udbrud rundt om bordet.
For Lone Hansen stopper ikke, før alle har forstået stoffet.
- Hvis den første måde, jeg forklarer noget på, ikke går ind hos alle, finder jeg en anden. Og hvis den anden heller ikke virker hele vejen rundt, finder jeg en tredje. Jeg bliver ved, til alle er med, og der er ingen dumme spørgsmål her i min lektiecafé, fortæller Lone Hansen, som hele tiden bevarer et roligt tempo i sin gennemgang af fx molaritet, enzymer, pH-værdier, patogene mikroorganismer og osmose.
Hun har selv en medfødt begejstring for naturfag og er drevet af at dele sin viden med eleverne. Især den gode samtale om stoffet, der opstår i en lille gruppe med nærvær, sætter hun pris på.
- Jeg har en grundlæggende kærlighed til faget og til mennesker, og så er jeg af natur et meget tålmodigt menneske. Derfor er det lige et job for mig, konstaterer hun.
Naturfag har rygte som et af de fag, mange SOSU-elever finder udfordrende. Der er et stort pensum, og en eksamen, der skal bestås. Til hverdag er der mange elever på holdene, og knapt så meget tid for underviseren til at nå rundt til alle elevers spørgsmål.
Derfor supplerer social- og sundhedsassistent-elev Mette Balstrup hver uge undervisningen med de to eftermiddage i lektiecaféen.
- Jeg nyder virkelig at komme her. Det er mindst lige så hyggeligt, som at gå på café i byen, men langt mere nyttigt for mig. Min uddannelse er vigtig for mig, så jeg lægger meget gerne de ekstra timer for at få så meget som muligt med. Her er en god stemning af positive mennesker, der frivilligt stempler ind for at give den en ekstra skalle, fortæller Mette Balstrup.
Hendes klassekammerat Janice Larsen er også med i caféen hver uge.
- Jeg fik meget hurtigt en aha-oplevelse, da jeg begyndte at komme her for at lægge de ekstra timer i naturfag. Jeg kan! Jeg forstår det! Det har givet mig enorm selvtillid, som jeg tager med til min eksamen om halvandet år. Jeg er glad for, at jeg er kommet i lektiecaféen i god tid, for det kan kun styrke mig, fastslår Janice Larsen.
Lone Hansens lektiecafé i naturfag er åben hver tirsdag og torsdag fra klokken 13.25 til 15.00, og alle er velkomne. Du finder caféen bagest i biblioteket/læringscentret på skolen i Nykøbing.
På SOSU-skolen i Nykøbing F., Vordingborg og Nakskov kan du tage uddannelserne social- og sundhedsassistent, pædagogisk assistent og social- og sundhedshjælper. Alle uddannelserne starter med et grundforløb på 20 uger. Herefter følger et hovedforløb af forskellig varighed alt efter hvilken uddannelse du vælger.
Kniber det med matematikken eller grammatikken? Skal du lige have en opfrisker på formlerne i naturfag? Eller vil du have en hånd med at skrive ansøgning?