Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Økonomi under uddannelse

Økonomi er en vigtig faktor, når du vælger at tage en uddannelse. Se her hvad dine muligheder er, når du tager en uddannelse på SOSU-skolen


Uanset om du lige er blevet færdig med folkeskolen, er voksen med familie eller noget derimellem, så betyder økonomi og muligheden for at kunne betale sine udgifter rigtig meget, når man vælger at tage en uddannelse.

Nedenfor kan du finde frem til hvordan du er stillet under din uddannelse og måske finde svar på nogle af dine spørgsmål. Har du spørgsmål som du ikke finder svar på, så er du meget velkommen til at kontakte en uddannelseskonsulent. 

 

Som elev på Grundforløb 1 og 2 har du ret til at få SU fra kvartalet efter, at du er fyldt 18 år.

Hvis du nærmer dig de 18 år og fx har fødselsdag i årets første kvartal - mellem 1. januar og 31. marts - har du ret til SU fra 1. april.

Er du voksen over 18 år kan du tidligst søge SU én måned før den dato, du kan få SU fra. Har du for eksempel ret til SU fra den 1. august, kan du tidligst søge om SU den 1. juli. 

I begge tilfælde gælder dog, at du har fået brev om, at du er optaget på Grundforløbet.

Du søger SU direkte på nettet. Du skal gå ind på www.su.dk og logge på MinSU. Du kan logge dig ind på minSU på tre måder: Med NemID, med digital signatur eller med en pinkode.

SU-Takster
Se de gældende satser for SU på Uddannelses- og forskningsstyrelsens hjemmeside.

Når du ansættes som elev på et hovedforløb modtager du elevløn fra dit ansættelsessted, som oftest er en kommune eller region.

Du kan se de seneste takster hos det faglige forbund FOA.

Når du ansættes som elev på et hovedforløb, er over 25 år og har minimum 1 års relevant erhvervserfaring inden for de sidste 4 år, så har du måske mulighed for at modtage voksenelevløn fra dit ansættelsessted.

Du skal afklare hvor meget du får i løn og muligheden for at få voksenelevløn med din arbejdsgiver.

For dig der vil tage uddannelsen som social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent kan du orientere dig om taksterne for voksenelevløn hos forbundet FOA. 

Har du valgt at tage uddannelsen som pædagogisk assistent, så har forbundet FOA udarbejdet en liste over takster for voksenelevløn, som du kan bruge vejledende.

Hvis du har en uddannelsesaftale med en kommune eller med regionen, kan du få elevløn. Den bliver udbetalt pr. måned.

Muligheden for en uddannelsesaftale skal du aftale med din arbejdsgiver eller kommune.

Et skilt der viser ud i fremtiden med teksten "Dreamjob".

Ansøg og optag til uddannelserne på SOSU-skolen

Der er løbende optag henover året til uddannelserne social- og sundhedsassistent, pædagogisk assistent og SOSU-hjælper. Lige nu skal du søge ind på grundforløb hos os for at komme i betragtning.