Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Billede af Beata Menzel der kigger smilende ind i kameraet.

Foto: Randi Kofoed Jørgensen

Relationen til mine borgere er vigtig for, at jeg kan være en god SOSU for dem

Her fortæller Beata om at alt det hun finder vigtigt i uddannelsen og i arbejdet, når hun møder borgerne.


Mine borgere er i centrum. Når jeg arbejder, så er hele min opmærksomhed på mine borgere og på de opgaver jeg skal udføre. Relationen mellem mennesker åbner døren til deres hjerte.

Du kan ikke udføre dit arbejde, hvis du ikke har en god relation med borgeren – så kan du ikke være en god SOSU. Man skal tage imod dem på deres gode dage og på deres dårlige dage, for der er begge dele.

Det er SOSU’en, der er der, når borgeren fortæller om deres bekymringer og problemer. Det er os der kommer, når de græder, når de griner, når der sker noget dårligt i livet, men også når der er fødselsdag og vi fejrer det.

Det giver mig glæde, at jeg gør en forskel
Det vigtigste ved mit job er, at jeg gør en forskel. Når jeg kommer til en borger, som jeg kun har været ved en uge og hun siger ”Godt, det er dig der kommer”. Så giver det mening. Hun synes, det er rart, at jeg kommer, fordi hun synes, at jeg gør noget der giver hende værdi.

Når jeg har den gode relation, får jeg også at vide af en borger, at de har en dårlig dag. Og så kan jeg hjælpe dem med måske at blive i lidt bedre humør. Derfor elsker jeg mit job – fordi det giver mening og det giver mig så meget glæde.

Det svære i mødet med borgeren
Det kan godt være svært, hvis der er en sprogbarriere eller nogle antagelser om mig, når borgeren hører, at jeg kommer fra Polen. Men jeg har heldigvis kun oplevet, at det er gået godt. Jeg plejer at præsentere mig meget tydeligt og sige til dem, at det er meget vigtigt, at de siger, hvis de ikke kan forstå, hvad jeg siger. De skal så lige have lidt tid før de accepterer mig, men som regel kommer det.

Sproget er det vigtigste
Derudover var sproget en udfordring i starten af min uddannelse. Da jeg lige var blevet færdig med Sprogskolen besluttede jeg mig for at tage køre kort på dansk – og det var ligesom at lære at tale ’hverdagsdansk’. Det var blandt andet her jeg lærte alle de små udtryk som for eksempel ”ik’ os?”, som var virkelig uforståelige for mig.

For at klare dig på uddannelsen og i jobbet er det essentielt, at du kan kommunikere på et niveau, hvor du ikke bliver stresset, når nogen prøver at fortælle dig noget. Ellers kan du ikke forstå de opgaver, du får og hvad der sker omkring dig. Derfor er det vigtigste at lære sproget godt.

Derfor valgte jeg at tage en SOSU-uddannelse
Da jeg kom til Danmark arbejdede jeg som rengøringsassistent og efter lidt tid blev jeg ansat på et renseri. På et tidspunkt begyndte jeg at overveje om ikke jeg skulle lave noget andet.

I min familie i Polen arbejder min svigermor, som noget der minder om SOSU. Derfor havde jeg tænkt på at tage den uddannelse, så jeg kan gøre noget for mig selv og udvikle mig. Jeg valgte at starte på SOSU-hjælperuddannelsen og det er jeg rigtig glad for. Måske tager jeg også SOSU-assistentuddannelsen bagefter.

En ting, der var vigtigt for mig, da jeg skulle tage beslutningen om at uddanne mig, var at min økonomi ikke knækkede, fordi jeg har børn at forsørge. Jeg var derfor rigtig glad for at blive voksenelev i Lolland Kommune og ikke skulle på SU.

Beata Menzel.

Fakta om Beata

  • Beata er 46 år gammel og kommer fra Polen.
  • Hun har tre børn i alderen 14 til 24 år og en dansk kæreste.
  • Hun venter på at blive mormor lige om lidt, da hendes ældste datter er gravid.
  • Hun er ved at tage uddannelse til social– og sundhedshjælper og er ansat som elev i Lolland Kommune
  • Beata har boet i Danmark i 14 år.
  • Da hun kom til Danmark arbejdede hun som rengøringsassistent og senere på et renseri som operatør.
  • Hun elsker SOSU-faget og brænder
    virkelig for at hjælpe sine borgere hver dag.
Tre kursister sidder i lænestolene på et bibliotek og griner til hinanden.

Vejen til SOSU - for dig der er ny i Danmark eller gerne vil blive bedre til dansk

Bliv godt klædt på til uddannelsesstart med et sprogboost og introduktion til SOSU-faget

Billede af elever der med deres kroppe danner ordet SOSU med et hjerte omkring

Uddannelser

Læs om de uddannelser du kan tage på SOSU