Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Tre kursister sidder og griner til hinanden.

Foto: Randi Kofoed Jørgensen

Vejen til SOSU

Et kursusforløb for dig der er ny i Danmark eller som gerne vil blive bedre til dansk. Bliv godt klædt på til uddannelsesstart med et dansk sprogboost og introduktion til SOSU-faget


Kunne du tænke dig at uddanne dig inden for det sundhedsfaglige område og arbejde med mennesker? Næste hold starter 5. august 2024.

Vejen til SOSU klæder dig godt på til at tage en SOSU-uddannelse. Du får mulighed for at styrke dit danske sprog under forløbet og du får en introduktion til SOSU-arbejdet i teori og praksis.

Det er Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Vordingborg Kommune, der står bag dette tilbud og tilbyder dig løn under hele forløbet. Du bliver ansat af kommunen som ufaglært og modtager 22.151,09 kr. pr. måned før skat (okt23-niveau)(plus evt. tillæg).

Forløbet veksler mellem perioder med undervisning på SOSU-skolen i Nykøbing Falster og arbejde i praksis, hvor du vil komme ud og prøve faget af på en af kommunernes arbejdspladser. 

Hvis du er interesseret i at høre mere, kan du tilmelde dig et informationsmøde nedenfor. 

Du kan søge om ansættelse i Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune eller i Vordingborg Kommune for at komme med på Vejen til SOSU 5. august 2024.

Hvis du bliver ansat, vil du blive tilbudt en fast stilling på 37 timer eller efter aftale.

Ved 37 timer, ligger din månedlige løn på 21.878,00 kr. (plus evt. tillæg).

Hvis du vil søge om optagelse på Vejen til SOSU skal du søge hos den kommune, som du gerne vil ansættes i. 

Lolland Kommune

Guldborgsund Kommune

Vordingborg Kommune 

Vi vil gerne sikre os, at du får en god start på SOSU. Derfor er der en række betingelser, der skal være opfyldt, for at du kan starte på forløbet.*

  • Du skal først og fremmest have interesse i at arbejde med mennesker.
  • Du skal kunne tale, læse og forstå dansk og have bestået minimum Danskprøve 2 modul 6 eller tilsvarende. Det er vigtigt, at du afslutter din sprogskole - også for din egen skyld, da det kan gå ud over din opholdstilladelse senere.
  • Du skal have et matematikniveau svarende til 9. klasse i Danmark.
  • Det vil være en fordel, hvis du har taget en uddannelse i dit hjemland. Skriv i din ansøgning hvilken uddannelse du har.
  • Du skal have en gældende opholdstilladelse.
  • Du skal kunne fremvise en ren straffeattest.

Opfylder du disse betingelser, skal du sende en ansøgning til Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune eller Vordingborg Kommune, som vil indkalde til samtaler.

Hvis du ikke opfylder ovenstående betingelser i dag, er du meget velkommen til at ringe og tale med vores kursuskonsulent Sabrina Pansa om dine muligheder for at nå hertil.

Kursusforløbet varer ca. ½ år og veksler mellem undervisning på SOSU-skolen i Nykøbing Falster og praktisk arbejde i kommunen, hvor du er ansat.

Du vil styrke dit danske sprog undervejs og få et godt indblik i SOSU-faget og arbejdskulturen.

På forløbet vil du komme omkring:

  • Det danske sundhedssystem og ældre
  • Rehabilitering
  • Omsorg og pleje
  • Sygdomsforståelse
  • Ældre og det meningsfulde liv
  • Velfærdsteknologi
  • Intensiv dansk som andet sprog

Vi vil gøre vores bedste for at klæde dig godt på til det videre uddannelsesforløb.

Er du klar til uddannelsesstart efter Vejen til SOSU, kan du med hjælp fra din ansættelseskommune søge ind på uddannelsen til social- og sundhedshjælper (SSH) eller social- og sundhedsassistent (SSA).

Forløbet Vejen til SOSU startede som et pilotprojekt under navnet "Vejen til SOSU for herboende østeuropæere" i et samarbejde mellem SOSU Nykøbing Falster, Lolland Kommune og Vordingborg Kommune tilbage i 2020.

Det første hold på Vejen til SOSU startede i efteråret 2021. Da der var god søgning til forløbet også fra tilflyttere fra andre lande end de østeuropæiske, besluttede samarbejdspartnerne at arbejde videre med, at alle der er nye i Danmark fra alle lande, som har bestået Danskprøve 2 (eller tilsvarende), kan søge ind på Vejen til SOSU.

Da målet med projektet er at uddanne flere kvalificerede medarbejdere som Social- og sundhedsassistenter, er der et krav om et solidt uddannelsesgrundlag, for at kursisten kan følge med på kursusforløbet. Derfor skal man have bestået prøve i Dansk 2 som minimum (eller det der svarer til samme niveau eller højere). 

Da rekrutteringen til andet hold på Vejen til SOSU blev sat i gang, sluttede Guldborgsund Kommune sig også til samarbejdet, så der nu er tre kommuner med i samarbejdet.

Tilmeld dig et et infomøde i 2024

På infomødet kan du møde arbejdsgivere fra Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Vordingborg Kommune, som vil fortælle om det at arbejde i ældreplejen. Du vil også møde deltagere, der går på Vejen til SOSU i dag og du kan høre om, hvad de synes om det.




Bliv inspireret

Et klasselokale fuld af lyttende, voksne elever.

Læs alle Vejen til SOSU-portrætterne

Læs historierne om hvorfor blandt andet Anna og Sven har valgt en SOSU-uddannelse og hvad de elsker ved det.

Lolland Kommunes logo
Vordingborg Kommunes logo
Guldborgsund Kommunes logo

Kontakt Sabrina om Vejen til SOSU

Sabrina Pansa

Kursuskonsulent

Et klasselokale fuld af lyttende, voksne elever.

Læs alle Vejen til SOSU-portrætterne

Læs historierne om hvorfor blandt andet Anna og Sven har valgt en SOSU-uddannelse og hvad de elsker ved det.

Renata fra Polen

Med erfaringer fra mange forskellige job er Renata landet godt i SOSU-faget

Renata er fuld af ressourcer og gåpåmod. Der skal ske noget. I sit arbejdsliv har hun prøvet sig selv af og føler nu, at hun med Vejen til SOSU er landet i det fag hun brænder for.

Sven fra Belgien

Om det er til lufts eller til lands - Sven elsker at arbejde med mennesker

I 25 år rejste Sven rundt i verden som steward på flyrejser. En dag landede han i København og her fandt han sit livs kærlighed. Nu har Sven skippet rejserne til fordel for et liv på landjorden og er flyttet til Horslunde på Vestlolland.