Til forsiden

Til Forsiden
FORSIDE   |   SITEMAP   |   HJÆLP   |   KONTAKT   |       Meebook MEEBOOK     Skema SKEMA     Post POST


            


EUX - Student og faglært i én uddannelse. Nu har du muligheden for at kombinere din Social- og sundhedsassistent uddannelse eller pædagogiske assistent uddannelse med en gymnasial eksamen. Du har med en EUX de samme muligheder for at læse videre som dem, der har en gymnasial eksamen samtidig med at du bliver faglært pædagogisk assistent eller social-og sundhedsassistent
Du er her: Forside » » » Interview med SSH hold okt 11


Livskvalitetsmedarbejdere

 
              
 

En uddannelse med plads til alle

Jeg besøger social-og sundhedshjælpereleverne på hold SSH oktober 11 på en fredag eftermiddag. Der er minusgrader udenfor og sneen har lagt sig i et fint, tyndt lag. Indenfor er der plusgrader. ”Vi har et rigtig godt sammenhold”, siger flere af dem. ”Her er plads til alle. Unge og gamle, danskere og to-sprogede. Vi lærer meget af hinanden”, siger Lone Benjaminsen. ”Man behøver ikke være bogligt stærk”, tilføjer Katrin Rasmussen. Flere i klassen har med skolens hjælp lånt it rygsæk med hjælpemidler som fx pc, scanner så tekst kan læses højt. En del af dem går i skolens åbent læringscenter og får hjælp.

Alder ingen hindring

Susanne Jacobsen er en af de såkaldte lidt ældre på holdet. Hun havde gjort sig mange tanker inden skolestart og var faktisk lidt nervøs for at starte. Kunne hun nu finde ud af det? Og hvad sagde de andre til hendes alder? Men da hun først var trådt ind over dørtærsklen, var det slet ikke noget problem. Tværtimod, nu nyder hun at læse som voksen. ”Godt og spændende at lære teorien efter mange år som ufaglært”, siger Susanne Jacobsen med smil i øjnene, da hun bliver spurgt om, hvordan det er at gå i skole igen.

Faglighed giver livskvalitetsmedarbejdere
Klassen er i gang med dansk. De har læst digte og snakker om metaforer (billedsprog). Hele klassen er enige om, at både uddannelsen og arbejdet som social-og sundhedshjælper er bedre end sit rygte. Vi snakker om, at nogle mener, det at være social- og sundhedshjælper bare er at tørre en vis ende på ældre mennesker. Det er så meget mere, forklarer klassen. ”Vi er livskvalitetsmedarbejdere, der får hverdagen til at hænge sammen for ældre og handicappede”. Social-og sundhedshjælpere er ofte lyspunkter i en hverdag hos mennesker, der er meget alene. ”Hvis man er til udfordringer, er det alle tiders arbejde”, mener Alice Kure. Hun har prøvet at arbejde både på plejecenter og som udekørende i hjemmeplejen.

”At arbejde i andres hjem stiller store krav til omstilling”, mener Alan Fredriksen. Måden, man skal kommunikere på, er forskellig fra person til person. Derfor har klassen faget pædagogik og psykologi. De har også sundhedsfag, hvor de lærer om kroppen og samfundsfag, så de kender borgernes rettigheder. Fagligheden er høj, og det er nødvendigt i dag, mener klassen. 

Man bliver sund af at gå på SOSU
SOSU skolen i Nykøbing Falster har de senere år gjort meget ud af, at deres elever ikke bare lærer om sundhed, men at de også selv praktiserer det. Der er kommet sundhedscafe og idræt på skemaet, og i øjeblikket kører der et projekt Beatcamp, hvor SOSU i Nykøbing Falster dyster med andre elever på andre SOSU skoler om at være sundest.
”Det har gjort noget ved mig. Jeg er stoppet med at ryge”, fortæller Maria Kvistø og griner. Det var lettere end hun havde regnet med. SOSU skolen tilbyder med mellemrum eleverne rygestop kursus, da skolen er blevet røgfrit område.

Mænd i kvindefag
Der er tre mænd i klassen. Claus Andersen nikker, da jeg spørger ”Rigtige mænd bliver også social-og sundhedshjælpere?” En af de andre mænd på holdet, Jason Pedersen, indskyder: ” Rigtige mænd er ikke bange for at tage fat”. Fredag eftermiddag er det den helt rigtige bemærkning. Hele klassen griner højt, som de har gjort hyppigt under hele mit besøg. Det er tydeligt, de har det sjovt med hinanden. ” Hver dag byder på nye ting”, siger en af holdets to-sprogede elever Prajakshri Larsen, og hendes elevkammerat Danubia tilføjer: ”Man kan, hvad man vil”.

 

 

 


AHA IT
 
SOSU Nykøbing F.      Vestensborg Allé 78      4800 Nykøbing F.      Telefon 54 85 38 00      sosunyk@sosunyk.dk

© COPYRIGHT SOSU 2010. MATERIALET MÅ IKKE GENGIVES UDEN TILLADELSE JÆVNFØR LOV OM OPHAVSRET
REVIDERET 05.02.2016